Aylık Bülten Eylül 2014

        
Tweetle
Anasayfa     Yangın Haberlerl     Teknik Bilgi     Teknoloji     Tıp Dünyası     GezelimGörelim     Sanat      Spor     Ayın Fırsatı     Ayın Referansı     Ayın Ürünü

Patlama ve Parlama Tehlikeleri

Yanma olayının belirli koşullarda çok kısa bir sürede meydana gelmesine ‘patlama’ adı veriyoruz. Ortamdaki nem, sıcaklık, basınç ve konsantrasyon, patlamaya tesir eden etkenlerdir. Bir patlamanın olabilmesi için, patlama limitlerinde yanıcı toz, buhar ve gaz, hava ile karışarak ‘patlayıcı karışım’ oluşturmalı, havada yeterli oksijen bulunmalı ve karışımı tutuşturacak bir ateşleme enerjisi olmalıdır.



Eskiden patlama denildiğinde ilk aklımıza gelen tüp gaz patlamasıydı. Bazen endüstri tesislerinde de patlamalara rastlıyorduk. Fakat son zamanlarda, doğalgaz patlamaları ve mühimmat depolarının patlaması, yeni patlama şekillerini gündeme getirdi.

Gaz patlamalarına ve kimyasal patlamalara ‘oda içi patlaması’ da denilmektedir. Oda içi patlaması, yüksek ısı enerjisi veren, yüksek hızda cereyan eden kimyasal bir reaksiyondur. Laboratuvarlardaki kimyasal dönüşümler, yakıt motoru içindeki patlamalar veya patlayıcı madde kullanılan reaksiyonlar ‘oda içi patlamaları’ olarak adlandırılmaz. Oda içi patlamalarının gerçekleşmesi için hava veya oksijenle yanıcı maddenin küçük zerrecikler halinde patlayıcı bir kısım oluşturması şarttır. Yanıcı madde ve hava (veya oksijenin) karışım oranları çok önemlidir.

Yanma olayı büyüyen bir ‘balon’ gibi etrafa yayılır. Alevler gittikçe yanmayan yanıcı maddelere ulaşır. Sıcaklık ve yanma hızı ile birlikte basınç da sürekli artar. Basınçtan dolayı sıkıştırma yolu ile patlama yayılır. Komşu katlar sürekli sıkıştırılır. Basıncın artmasından meydana gelen akış hızı ile normal yanma hızı artar. Bazı durumlarda, ses duvarını aşabilen bu yanma hızı, duyduğumuz patlama seslerini çıkarır. Yanma hızları farklı olduğundan dolayı, bu tür yanmalar parlama, patlama ve infilak (şiddetli patlama) diye ayrılırlar.

Parlamalarda, düşük yanma hızından dolayı patlamaların aksine, basınç artışı daha uzun sürebilir. Parlamalar, boğuk bir patlama ve itici bir basınç tesiri gösterir. Yangının yayılması, ısı iletiminden dolayı gerçekleşir.

Oda içi patlamalarına yol açabilen, hava ile karışmış yanıcı maddeler gaz, buhar veya tozlardır. Toz terimi kapsamına, sis de dediğimiz zerrecik sıvıları da girmektedir. Ağır patlamalara yol açabilecek gazlar arasında endüstriyel tesislerde en çok rastlananlar asetilen ve hidrojen gazlarıdır.

Asetilen, yüksek tutuşma devresinden dolayı tanınan en patlayıcı gazdır. Saf asetilen renksiz ve kokusuzdur. Kolayca yakılabilir ve 305 ºC’de kendiliğinden tutuşur. Hava ile karıştığı zaman 1900 ºC’de yanar. Oksijenle birleştiği zaman, yani kesme ve kaynak alevinde, 3000 ºC’ye yakın bir sıcaklık oluşur. Bu tehlike, basınç altında özellikle sıvı halindeki asetilende daha da artar. Bu durumda bir darbe veya sarsıntı, kimyasal dönüşümün gerçekleşmesi için yeterlidir. Bu dönüşüm esnasında, basıncı artırmak için yeterli ısı meydana gelir ve tüpün patlamasına sebep olur. Asetilen için özel emniyet tedbirleri geçerlidir. Asetilen gazının dönüşüm tehlikesini azaltmak için bu gaz aseton ile karıştırılır. Bu karışım sıvısı, gözenek maddeli (diyatomit, odun kömürü veya beton) bir çelik kapta muhafaza edilir. Bu maddeler kimyasal reaksiyonu yavaşlatır ve durdurur. Bir asetilen tüpü içinde; yüzde 25 gözenek maddesi, yüzde 38 aseton ve yüzde 29 asetilen bulunur. Şişe içinde bırakılması gereken yüzde 8 emniyet boşluğu, kabın üst kısmında değildir, bütün gözenek maddesi hacmine yayılmıştır.

Hidrojen bütün gazların en hafifidir. Havadan 14 kat daha hafiftir ve hafif mavi ışık vererek kolayca tutuşur. Hidrojen hava ile 2000 ºC ve oksijenle 2700 ºC’de yanar. Hidrojen ve oksijenin reaksiyonları, yanma hızı 1 km/s’nın üzerinde infilak olabilir.

Toz ile hava veya oksijenin karışmasından çok ağır reaksiyonlar oluşabilir. Gaz buharlarında 5 bar’lık bir basınca karşın, tozlarda 7 ila 8 bar’lık patlama basıncı meydana gelebilir. Taşkömürü tozu, alüminyum pudrası ve magnezyum, linyit kömürü, plastik, nişasta, un, şeker, kükürt, deri tozu ve benzeri tozlar, toz patlamaları çıkarabilirler.

Gaz ve tozların tehlike dereceleri, tutuşma sınırı ve tutuşma derecesi ile belirlenir. Tutuşma sınırı genellikle gaz, hava karışımı, buhar veya toz hava karışımı için 1 atm ve 20 ºC’de tarif edilir. Bir maddenin tutuşma sınırı yükseldikçe, hava ile patlayıcı karışım meydana getirme ihtimali artar. Tutuşma dereceleri her madde için farklıdır.

Yanıcı sıvılar, A ve B şeklinde iki gruba ayrılırlar. A grubundaki sıvılar, su ile karışmazlar ve üç tehlike sınıfına ayrılırlar. Tehlike sınıfı alevlenme noktasına göre; A1 sınıfı 21 ºC’ye kadar, A2 sınıfı 21 ºC ile 55 ºC arası ve A3 sınıfı 55 ºC ile 100 ºC arasında gruplandırılır. Alevlenme noktası 100 ºC’nin üzerinde olan sıvılar hiç bir tehlike sınıfına girmezler, fakat bu, sıvıların tehlikesiz olduğu anlamına gelmez. B grubuna ise, alevlenme noktası 21 ºC’ye kadar olan bütün sıvılar girer. Bu gruptaki sıvılar su ile karışabilirler ve tehlike sınıflarına ayrılmazlar.

Yanıcı sıvılarda alevlenme sıcaklıkları üzerindeki sıcaklıklarda, her an patlayıcı buhar hava karışımı oluşma tehlikesi vardır. Alevlenme noktası sıcaklığı, alt tutuşma sınırına eşittir. Örneğin alkol, oda sıcaklığında (20 ºC) patlayıcı buhar hava karışımı meydana getirir.

Oda patlamalarını engellemek için en uygun çözüm, patlayabilen yanıcı madde hava karışımlarının oluşmasını önlemektir. Fakat, böyle karışımların meydana gelmesini engellemek her zaman mümkün olmadığı için, imkan dahilinde, bütün ateş kaynaklarını kapatmak gerekir. Çeşitli ateş kaynakları oda patlamalarına sebebiyet verebilir. Bunlar açık alevler, harlı ve kızgın yüzeyler, taşlamadan çıkan kıvılcımlar, statik gerilimler, elektrik kıvılcımı ve arklardır.

Diğer bir konu, yanıcı gaz konsantrasyonunun artmasının önlenmesidir. Bu konsantrasyonlar, gaz ve buharlarda kokudan dolayı duyu organlarıyla algılanabilir ve tozlar görülebilir. Fakat en uygun yöntem, sürekli olarak patlama tehlikesi oluşturan konsantrasyonun, eksplosimetre gibi bazı özel cihazlarla da ölçülmesidir.

Alev dilleri, yüksek yanma hızlı yangınlarda görülür. Zengin karışım nedeniyle başlangıçta yanmalar mümkün değildir. Oksijen ve hava verildiğinde yangın, ani şekilde belli bir yöne doğru yayılmaya başlar. Yayılma yönü, yüksek basınçtan dolayı yanıcı gazların oksijene doğru itebileceği yöne doğrudur. Bu tür alev dillerine, bina yangınlarında her an rastlanabilir. Bina yangınlarında, kapılar dışarı doğru açılıyorsa özel tedbirler almak gerekir. Bu durumda, içeri giren ekip kapıyı açacağı zaman çömelerek kendini emniyete almalı ve yavaş yavaş kapıyı açmalıdır. Çünkü bu alev dilleri genellikle yerden değil, oda üstünden yayılır. Ekibin kendini koruması için herhangi bir engel yoksa bu durumda yere yatarak korunması mümkündür. Alev dilleri, hızlanmış yanma hızına sahiptirler. Bu hız, yanma ile parlama hızı arasındadır. Selüloid yangınlarındaki alev dilleri en tehlikelisidir.

Bir tüpün yangın yerinde ısıdan dolayı sıcaklığı artarsa, tüp ısının geldiği taraftan çatlar ve bir engel yoksa aksi istikamete doğru fırlar. Yangın yerinde tüpler, bir engelin arkasında yavaşça ve dikkatlice soğutulmalı, bu soğutma işlemi püskürtme lansı ile yapılmalıdır. Çünkü direk lansla soğutulduğu zaman, tüp şok vaziyette soğur ve hemen çatlar. Bazı durumlarda püskürtme lansı ile yeterince yaklaşılmadığı zamanlarda direk lans da kullanılabilir. Tüpün üzerindeki su tabakasının buharlaşma hızından, tüpün soğutulup soğutulmadığı kolayca anlaşılır. Yangın yerlerinde tüpler üst üste yatırılmış şekilde de depolanmış olabilir. İtfaiyeciler böyle durumlarda, tüpler genellikle yanlamasına patladıkları veya bazen de kapak kısmında zayıf noktalardan dolayı açılarak kapaklarını fırlattıkları için, tüplerin bulunduğu bölgeye 45 derecelik bir açı ile yanaşmalıdırlar.

Yangın söndürme çalışmalarının birçoğunda, oda patlamaları görülmüştür. Bu durumlarda görülen yüksek sıcaklık, açık ve yeterli şekilde korunmamış vücut kısımlarında çok ağır yanık yaralarına sebep olabilir. Oda patlamalarına karşı teneffüs maskelerinin yüzü koruyabilecek en uygun koruma teçhizatı olduğu söylenebilir. İtfaiyecilerin iş elbiseleri, oda patlamalarındaki sıcaklığa fazla dayanıklı olmadığı için itfaiyeciler yüksek sıcaklığa dayanıklı elbise giymek zorundadırlar. Bu şart yerine getirilmediği için itfaiyecilerin ağır yaralar aldığı görülmüştür. İtfaiyeci elbiselerinin zayıf noktalarından biri boyun kısmıdır. Altından giyilmiş sentetik gömlek veya atletler ağır yaralara sebep olur. En uygun koruyucular, boğaz kısmı tamamen kapalı olan tulum şeklindeki elbiselerdir.

Patlamaların az zararla atlatılabilmesi için bölümler birbirinden yeterli uzaklıkta olmalı ve mesafe depo içindeki patlayıcı maddenin miktarına göre seçilmelidir. En önemlisi, depoların içinde bir parlama olduğunda anında otomatik olarak devreye girecek bir gazlı söndürme sisteminin bulunmasıdır. Patlamayan depolarda söndürme sistemi uzaktan açılarak korunmaya alınmalıdır. Depoların, çevresinden gelecek sıcaklık etkisi ile ısınmasını önlemek için soğutma sistemi bulunmalıdır. yangin.org

ADEVA Ltd.Şti.
Güldeste Sok.No:24 Villa:4 Yakacık - Kartal / İstanbul
Tel : +90 216 598 28 00 (PBX)
Fax : +90 216 598 28 99
info@adeva.com.tr
www.adeva.com.tr


Anasayfa       Referanslar       Bize Ulaşın       Bayi Girişi       English
system sensor yangın alarm sistemleri ankara Yangın Algılama System Sensor Türkiye Distribütör System Sensor Turkey Distributor yangın alarm sistemleri hakkında bilgi yangın alarm sesi yangın alarm sistemleri fiyat yangın alarm sistemi yangın alarm sistemleri nasıl çalışır yangın alarm sistemleri bağlantı şeması yangın alarm sistemleri megep yangın alarm devresi yangın alarm sistemleri nasıl çalışır yangın alarm sistemleri hakkında bilgi yangın alarm sesi yangın alarm sistemleri fiyat yangın alarm sistemi yangın alarm sistemleri bağlantı şeması yangın alarm sistemleri megep fire yangın siren zeta edwards yangin yangın alarm yangın ihbar cooper gst yangın sistemleri bosch lst alfamax sensor as sensor a.ş. sensor a.s. sensor ltd sensor ltd sti sensor ltd.sti. sensor ltd.şti. eco1003 system sensor m201e adeva ltd yangin alarm sistemleri m201e adeva iş ilanları eco 1003 m210e eco 1000 smoke detector adeva.com.tr system sensor d sistem yangın system sensor eco1003 aspirating smoke detector system sensor eco 1003 hava örneklemeli yangın algılama sistemi eco1003 photoelectric smoke detector IR3 yangın alarm sistemleri yangın algılama duman dedektörü karadag yangın sistemi mavigard alarm yangın siemens ziton firex dedektor yangın algılama sistemleri yangın ihbar sistemleri alarm sistemi yangın ihbar sistemi mavili yangın algılama sistemi IR/UV yangın dedektörü alarm sistemleri fiyat yangın alarm cihazı yangın algılama ve ihbar sistemleri 52051 sensor fire alarm system sensor sensor system dsc alarm fire alarm control panel zettler intelligent system smoke sensor esser buton dedektör alarm control panel matriks yangın alarm sistemi yangin ihbar yangin alarm interactive system paradox alarm systemsensor 22051 unipos sistem sensor sensor sistem ısı dedektörü yangın güvenlik detectomat yangın paneli global fire akıllı sistem alev dedektörü alev dedektoru alarm fire system duman dedektoru flaşör sıcaklık dedektörü kombine dedektör beam smoke flasor yangın dedektör system sensor europe multi dedektör sıcaklık algılama hassa yangın beam dedektor eleks UV FLAME yangin sistemi yangın cihazı hava örneklemeli duman algılama yangıncı yangin guvenlik system-sensor dsistem intensis yangın dedektörü fiyat arceon sensor as akıllı yangın sistemi sistem sensör system sensör yangin dedektoru system sensor turkey yangın algılama ve ihbar sistemleri keşfi sensor a.ş. sensor a.s. interaktif yangın sistemi maxilogic ısı dedektoru yanagın alarm sistem-sensor maxi-logic d-sistem IR FLAME IR ALEV işın dedektör hava orneklemeli sicaklik dedektoru COPTIR fce 2000 PTIR laser duman ışın duman filtrex duman fce2000 ışın tipi system sensor europa yangın alarmcı sistem sensor türkiye system senor turkiye interactive sistem intelligent sistem FCE2000 bentel yangın alarm sensor edwards FCI gst NOTIFIER cooper siemens ziton fire detectors fire systems eec yangin "system-sensor" HONEYWELL yangın d sistem "fire alarm" firex yangın sistemleri fire alarm systems morley alarm sistemi "fire alarm control panel" systems sensor yangın dedektörleri "fire extinguishing" fire alarm suppliers 5251 zat simplex fire alarm alarm sistemleri est fire alarm yangın butonu yangın cihazları "yangın söndürme" fire alarm Turkey 52051 honeywell fire alarms system sensors 2251 automatic fire alarm system fire alarm company fire detection systems fire alarm manufacturers fire alarm supplies schrack fire alarm panel fire alarm panels BC216 fire alarm annunciator aritech dedektör adt fire alarm honeywell fire alarm systems fire alarm design fire alarm products notifier fire alarm system notifier fire alarm edwards fire alarm system sensor smoke detector yeni yangın yönetmeliği yangın algılama sistemleri yangın yönetmeliği matriks fire alarm price buy fire alarm fire alarm companies fire alarm control panels yangın alarmı system sensor smoke detectors fci fire alarm fire alarm pull station honeywell fire alarm fire alarm bell fire alarm pull stations siemens fire alarm wheelock fire alarm yangın ihbar sistemleri yangın alarm sistemi yangın alarm sistemleri "yangın alarm" yangın ihbar sistemi yangın algılama yangın ihbar mavili yangın algılama sistemi "system sensor" fire alarm detectors fire alarm detector 22051 "sistem sensor" addressable fire alarm system fire alarm solutions yangın tesisatı FIRE ALARM yangın güvenlik yangın güvenlik fire panel detectomat addressable fire alarm yangın alarm kablosu karbonmonoksit dedektörü optik duman dedektörü alev dedektoru system sensor fire alarm fire alarm and detection systems "duman dedektörü" types of fire alarm systems siemens fire alarm systems yangın güvenlik sistemleri yangın dedektörü yangın sireni fire alarm prices yangın sensörü interaktif yangın intelligent yangın fire alarm sales intelligent fire schineder yangın alarm paneli "yangin alarm" gazlı söndürme sistemleri "yangın sondurme" yangın alarm devresi yangın alarm santrali "duman dedektoru" yangın alarmı devresi yangın ihbar butonu duman dedektörü fiyat sıcaklık dedektoru dedectomat yangın korunma hassa yangın yangın firmaları gazlı yangın söndürme gazlı yangın söndürme sistemleri optik duman dedektoru yangın ihbar santrali beam dedektor yangın alarm tesisatı kalafatoğlu yangın yangin korunma honeywell fire alarm control panel yangın algılama ve ihbar sistemleri yangın alarmı nasıl yapılır yangın alarm butonu system sensor heat detector dsistem system sensor duct detector konvansiyonel yangın global yangın "yangin söndürme" system sensor beam detector interactive fire sensor as system sensor uk konvansiyonel yangın algılama sistemi "system sensor europe" "sistem sensör" "systemsensoreurope" systemsensor" "yangın alarm sıstemler" "yangin alarm sistemler" adeva fire system sensor türkiye system sensor turkiye "global fire" zatltd yangın algılama ve ihbar sistemleri keşfi yeni yangın yönetmeliği 2009 sensor a.ş. sensor a.s. d sistem as d sistem a.s. d sistem a.ş. "system sensor turkey" bosch yangın algılama sistemleri yangın alarm sistemleri fiyatları zat ltd 2007 yangın yönetmeliği geçerli yangın yönetmeliği 2009 yangın yönetmeliği son yangın yönetmeliği fotoelektrik duman dedektoru ışın tipi duman dedektoru hat tipi sıcaklık dedektoru fotoelektronik duman dedektoru intreactive yangın FCE2000 system sensor america system sensor ingiltere system sensor italy system sensor usa system sensor amerika system seonsor italya fire detection Turkey fire alarm istanbul fire alarm system istanbul fire detection system Turkey fire alarm systems Turkey