Aylık Bülten Kasım 2014    

              
Tweetle     
Anasayfa     Yangın Haberlerl     Teknik Bilgi     Teknoloji     Tıp Dünyası     GezelimGörelim     Sanat      Spor     Ayın Fırsatı     Ayın Referansı     Ayın Ürünü
Dengelenmiş Merdivenler

1. Giriş

Ülkemizde dengelenmiş merdivenler, şimdiye kadar kaçış yolu olarak kullanılabilmekteydi. Ancak, Bakanlar Kurulu’nun 10.08.2009 gün ve 2009/15316 sayılı kararı ile Resmi Gazete’nin 9.09.2009 gün ve 27344 sayılı sayısında yayınlanan, “Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik”te dengelenmiş merdivenlerinin kaçış yolu olarak kullanılmasına sınırlama getirilmiştir. Yönetmeliğin 41. maddesinin üçüncü fıkrası ile bina yüksekliği 15.50 m’den fazla ise veya bir kattaki kullanıcı sayısı 100 kişiden fazla olan binalarda dengelenmiş kaçış merdivenlerine izin verilmemektedir.

Düz merdivenlerin yapılamadığı yerlerde ve kullanım alanının artırılmasının düşünüldüğü mahallerde, dengelenmiş merdivenlere ve dairesel merdivenlere sık rastlanmaktadır. Özellikle mevcut binalarda, çok yüksek binalarda bile dengelenmiş pervane kanatlı merdivenler bulunmaktadır. İnsanlar merdivenlerden çıkarken, ayakkabının topuğu ve burnu basamağın ortasında aşınma yapar. Merdiven inilirken önce ayakkabının burnu değdikten sonra insanın ağırlığı öndeki ayağa aktarılır. Hızlı inişlerde, basamağın uzunluğuna bağlı olarak, ayak bazen basamağın ucuna gelir. Dengelenmiş basamaklı merdivenlerde, basamak boyutları merkezden dışa doğru genişlediği için, kullanıcılar merdivenin kendileri için rahat olan kısmını tercih ederler ve küpeşteye yakın olmaya çalışırlar.



Acil durumda merdivenden inen kişiler, küpeşteden tutunarak inerken basamak genişliğinin değiştiğinin farkına varmazlar. Basamak genişliğinin aniden değişimi nedeniyle tökezlerler. Özellikle merdivendeki insan yoğunluğunun fazla olduğu durumlarda, dengelenmiş merdivenlerin kullanımı tehlikeli duruma gelir. Bu nedenle yönetmeliklerde dengelenmiş merdivenlerin yapımı sınırlandırılmıştır.

Yangın ve duman geçişinin önlenmesi için kullanılan damperler fonksiyonlarına, tasarım tiplerine, kullanım yerlerine ve malzemelerine göre sınıflandırılır.

2. Dengelenmiş (Balansmanlı) Merdivenler

Düz ve dönüşlü merdivenlerin basamak ve rıhtlarının doğrultuları merdiven boyu ya da çıkış hattına dik olarak çizilir. Döner merdivenlerin rıht çizgileri ise çıkış hattı üzerinde basamak genişlikleri eşit olarak alınıp bu noktaların merdiven dairesi merkeziyle birleştirilmesi yoluyla çizilir. Çeyrek ya da yarım dönüşlü merdivenlerin köşelere ve dönüş noktalarına gelen kısımlarında rıht doğrultuları “Merdiven Dengelendirilmesi” adı verilen özel grafik yöntemlerle çizilmektedir. Yükseklik ve basamak sayısı az olan merdivenlerde basamakların tamamı, yüksekliği ve basamak sayısı fazla olanlarda da en az 8 basamağı dengelendirmek gerekmektedir.

NFPA 101’e göre dengelenmiş merdivenlerin basamak genişliği en dar yerinde 15 cm’den küçük olamaz ve dar kenarından 30.5 cm uzaklıktaki genişliği 28 cm’den az olamaz. NFPA 101 standardında dengelenmiş merdivenlere topluma açık yapıalrda kullanıcı kişi sayısı ile sınırlama getirilmiş ve kullanıcı sayısının 10 kişiden az olması durumu için müsaade edilmiştir.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi İmar Yönetmeliği’ne göre, balansmanlı merdivenlerde, kova kenarında asgari basamak genişliği 10 cm olmalı, bu genişlik basamak ortasında 29 cm’den aşağı düşmemelidir. Buna göre basamağın geniş kenarı en az 44 cm olmaktadır.

Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik’te, dengelenmiş merdivenlere bina yüksekliği 15.50 m’den küçük ise ve bir kattaki kişi sayısı 100 kişiden az ise izin verilmektedir. Oysa, bina yüksekliği yerine dairesel merdivenlerde olduğu gibi merdiven yüksekliğinin esas alınması daha uygun olurdu.

3. Dairesel Merdivenler

3.1. Yeni Binalarda Dairesel Merdivenler
Yönetmeliklerde yeni binalarda yapılacak dairesel merdivenler için çok sayıda sınırlama getirilmiştir. Herşeyden önce, bir kattaki kullanıcı sayısı 25 kişiden fazla ise dairesel merdivenlerin yapımı yasaklanmıştır. Şayet bir kattaki kullanıcı sayısı 25 kişiden az ise, en fazla 9.5 m yüksekliğinde dairesel merdiven yapılmasına müsaade edilmektedir. Başka bir deyişle yeni binalar üç kattan fazla ise dairesel merdivenlere izin verilmemektedir.

Dairesel merdivenler; yanmaz malzemeden yapılmaları ve yeni binalarda en az 100 cm genişlikte olmaları durumunda herhangi bir kattan, ara kattan veya balkonlardan zorunlu çıkış olarak kullanılabilmekte, belirtilen şartları sağlamayan dairesel merdivenler zorunlu çıkış olarak kullanılamamaktadır.

Dairesel merdivenin basamak genişliği 25 cm olduğu noktadan itibaren merdiven genişliğinin en az 100 cm olması gerekmektedir. Genişliğin kova merkezinden itibaren olmadığına dikkat edilmelidir. Rahatlıkla inilebilmesi için basamak genişliği uygun olmalıdır. Ayrıca basamak genişliğinin en çok 50 cm mesafede 25 cm olmalıdır.

Yönetmeliklere göre, yataklı sağlık hizmeti amaçlı binalarda, huzurevlerinde, anaokulu ve ilköğretim okullarında dairesel merdivenlere izin verilmez. Oysa, ülkemizdeki birçok hastanede, sağlıklı kişilerin bile inemeyeceği dönel merdivenlerin sayısı az değil.

3.2. Mevcut Binalarda Dairesel Merdivenler
Mevcut binalarda yapılacak dairesel merdivenlere daha fazla esneklik verilmiştir. Yeni binalarda bir katta olan kişi sayısı 100 kişiye çıkarılmış merdiven genişliği de düşürülmüştür. Mevcut binalarda, kullanıcı sayısı 100 kişiyi aşmayan herhangi bir kattan, ara kattan veya balkonlardan zorunlu çıkış olarak hizmet verebilmektedir. Kullanıcı sayısı 60 kişiden az ise merdiven genişliği en az 70 cm alınabilmekte, daha fazla ise en az 80 cm olması gerekmektedir.

Mevcut binalarda dairesel merdivenler, konutlarda 51.50 m’ye ve diğer yapılarda 30.50 m’ye kadar müsaade edilmektedir. Fakat, bina mevcut olsa bile, yataklı sağlık hizmeti amaçlı binalarda, huzurevlerinde, anaokulu ve ilköğretim okullarında ve kullanıcı sayısı 50 kişiyi geçen eğlence yerlerinde dairesel mer divene izin verilmemektedir. Hastaneler, huzurevleri, anaokulları ve ilköğretim okullarında ise, sadece sahanlıklı düz kollu merdivenler düzenlenebilir ve bu merdivenin genişliği 100 cm’den az olamaz.

Yeni binalarda olduğu gibi mevcut binalarda da, basamağın kova merkezinden 50 cm uzaklıktaki basamak genişliği 25 cm’den az ve basamak yüksekliği 175 mm’den fazla olmamalıdır.

3.3. Dairesel Merdivenlerin Korunumu
Dışarıda yapılan dairesel merdivenlerin; korozyona karşı korunması, yeterli dayanım ve taşıma kapasitesine sahip olması ve acil durumlarda kullanılabilir olması sağlanmalıdır. Kolay yapıldığı için daha çok çelik konstrüksiyon olarak yapılan dairesel merdivenler zamanla paslanmakta dayanım güçlerini kaybetmektedir. Sürekli bakımı yapılmalıdır.

Dairesel merdivenler bina dış yüzünde yapılırsa, standartlara göre sağ ve soldaki kapı ve boşluklardan en az 3.00 m mesafede olmak koşuluyla yapılabilir. Kapılar, inişi engellemeyecek şekilde her kapı mutlaka bir sahanlığa açılmalıdır. Tercihen bölgenin hakim rüzgar yönünde olmalıdır. Dışa açık olan merdivenler kar ve buzlanma durumunda temizlenmelidir.

Dışarıda yapılan merdivenler binanın güvenliğinde boşluk oluşturmakta, açık noktaların sayısını artırmaktadır. Birçok binada kaçış kapılarında gerekli düzenlemeler yapılmadığı takdirde, bina güvenliğinde zayıf noktalar oluşmaktadır. Genellikle, bu gibi zayıf noktaları ortadan kaldırmak için kapılar kilitlenmekte yangın kaçış kapıları yapılma amacından uzaklaştırılmaktadır. Doğrudan dışarıya açılan yangın kapılarının güvenliği zayıflatmaması için, çoğu zaman kilitlenmek te, bazen de birinci katta bitirilerek çıkmaz merdiven oluşturulmaktadır. Özellikle konut olarak kullanılan binalarda dışarıdaki merdivenlerin son çıkışları genellikle kilitli tutulur. Dolayısıyla da acil durumlarda kullanılmaları mümkün değildir.

Dışarıda yapılan merdivenlerin güvenlik boşluğu oluşturmaması ve acil durumlarda kullanılabilmeleri için, içeriden serbest olarak çıkılabilir olması ve dışarıdan girilemez olması esas alınmalıdır.

Unutmamak gerekir, yönetmeliklere göre; hiçbir güvenlik önlemi acil kaçışları engelleyecek şekilde alınamaz. Binanın güvenliği acil kaçışları engellememeli ve acil kaçışlar binanın güvenliğinde boşluk oluşturmamalıdır. Bunun sağlanmasında görev başta binayı tasarlayan mimarlara ve daha sonra da yönetime düşmektedir.

4. Sonuç

Dengelenmiş merdivenler kaçış yolu olarak kullanılabilmektedir fakat yeni yapılarda bina yüksekliğinin 15.50 m’dan fazla olmaması gerekmektedir. Ayrıca, merdiven bir kata hizmet verse bile kattaki kişi sayısı 100 kişiden fazla ise dengelenmiş merdivenler kaçış yolu olarak kullanılmasına izin verilmemektedir. Yangın yönetmeliğinin bu maddesinin gözden geçirilmesi ve yeniden değerlendirilmesi uygun olur. Bina yüksekliği yerine merdiven yüksekliği getirilmelidir. Bina yüksekliği 15 m’den fazla olsa bile, düz kollu başlayan merdiven dengelenmiş merdivene dönüştürülmüyorsa ve merdiven yüksekliği 15.50 m’den fazla değilse dengelenmiş merdivene izin verilmelidir. Bina çok yüksek olsa bile bodrum katlara hizmet veren 15.50 m’den yüksek olmayan merdivenler dengelenebilmelidir. Ayrıca, konutlar için dengelenmiş merdivenlere sınırlama getirilmemelidir.

Bazı hallerde dairesel merdivenler yapılabilir, ancak yeni binalarda bir kattaki kullanıcı sayısının 25 kişiden az olması, merdiven yüksekliğinin 9.5 m’yi geçmemesi, merdiven genişliğinin en az 100 cm olması, merdivenin 3.0 m yakınında açıklık bulunmaması, hastane, ana okulu ve huzur evi gibi binalarda yapılmaması gerekir. Mevcut binalarda bir kattaki kullanıcı sayısı 100 kişi, yüksekliği konutlarda 51.5 m ve diğer binalarda 30.5 m olabilir.

yangin.org

ADEVA Ltd.Şti.
Güldeste Sok.No:24 Villa:4 Yakacık - Kartal / İstanbul
Tel : +90 216 598 28 00 (PBX)
Fax : +90 216 598 28 99
info@adeva.com.tr
www.adeva.com.tr


Anasayfa       Referanslar       Bize Ulaşın       Bayi Girişi       English
system sensor yangın alarm sistemleri ankara Yangın Algılama System Sensor Türkiye Distribütör System Sensor Turkey Distributor yangın alarm sistemleri hakkında bilgi yangın alarm sesi yangın alarm sistemleri fiyat yangın alarm sistemi yangın alarm sistemleri nasıl çalışır yangın alarm sistemleri bağlantı şeması yangın alarm sistemleri megep yangın alarm devresi yangın alarm sistemleri nasıl çalışır yangın alarm sistemleri hakkında bilgi yangın alarm sesi yangın alarm sistemleri fiyat yangın alarm sistemi yangın alarm sistemleri bağlantı şeması yangın alarm sistemleri megep fire yangın siren zeta edwards yangin yangın alarm yangın ihbar cooper gst yangın sistemleri bosch lst alfamax sensor as sensor a.ş. sensor a.s. sensor ltd sensor ltd sti sensor ltd.sti. sensor ltd.şti. eco1003 system sensor m201e adeva ltd yangin alarm sistemleri m201e adeva iş ilanları eco 1003 m210e eco 1000 smoke detector adeva.com.tr system sensor d sistem yangın system sensor eco1003 aspirating smoke detector system sensor eco 1003 hava örneklemeli yangın algılama sistemi eco1003 photoelectric smoke detector IR3 yangın alarm sistemleri yangın algılama duman dedektörü karadag yangın sistemi mavigard alarm yangın siemens ziton firex dedektor yangın algılama sistemleri yangın ihbar sistemleri alarm sistemi yangın ihbar sistemi mavili yangın algılama sistemi IR/UV yangın dedektörü alarm sistemleri fiyat yangın alarm cihazı yangın algılama ve ihbar sistemleri 52051 sensor fire alarm system sensor sensor system dsc alarm fire alarm control panel zettler intelligent system smoke sensor esser buton dedektör alarm control panel matriks yangın alarm sistemi yangin ihbar yangin alarm interactive system paradox alarm systemsensor 22051 unipos sistem sensor sensor sistem ısı dedektörü yangın güvenlik detectomat yangın paneli global fire akıllı sistem alev dedektörü alev dedektoru alarm fire system duman dedektoru flaşör sıcaklık dedektörü kombine dedektör beam smoke flasor yangın dedektör system sensor europe multi dedektör sıcaklık algılama hassa yangın beam dedektor eleks UV FLAME yangin sistemi yangın cihazı hava örneklemeli duman algılama yangıncı yangin guvenlik system-sensor dsistem intensis yangın dedektörü fiyat arceon sensor as akıllı yangın sistemi sistem sensör system sensör yangin dedektoru system sensor turkey yangın algılama ve ihbar sistemleri keşfi sensor a.ş. sensor a.s. interaktif yangın sistemi maxilogic ısı dedektoru yanagın alarm sistem-sensor maxi-logic d-sistem IR FLAME IR ALEV işın dedektör hava orneklemeli sicaklik dedektoru COPTIR fce 2000 PTIR laser duman ışın duman filtrex duman fce2000 ışın tipi system sensor europa yangın alarmcı sistem sensor türkiye system senor turkiye interactive sistem intelligent sistem FCE2000 bentel yangın alarm sensor edwards FCI gst NOTIFIER cooper siemens ziton fire detectors fire systems eec yangin "system-sensor" HONEYWELL yangın d sistem "fire alarm" firex yangın sistemleri fire alarm systems morley alarm sistemi "fire alarm control panel" systems sensor yangın dedektörleri "fire extinguishing" fire alarm suppliers 5251 zat simplex fire alarm alarm sistemleri est fire alarm yangın butonu yangın cihazları "yangın söndürme" fire alarm Turkey 52051 honeywell fire alarms system sensors 2251 automatic fire alarm system fire alarm company fire detection systems fire alarm manufacturers fire alarm supplies schrack fire alarm panel fire alarm panels BC216 fire alarm annunciator aritech dedektör adt fire alarm honeywell fire alarm systems fire alarm design fire alarm products notifier fire alarm system notifier fire alarm edwards fire alarm system sensor smoke detector yeni yangın yönetmeliği yangın algılama sistemleri yangın yönetmeliği matriks fire alarm price buy fire alarm fire alarm companies fire alarm control panels yangın alarmı system sensor smoke detectors fci fire alarm fire alarm pull station honeywell fire alarm fire alarm bell fire alarm pull stations siemens fire alarm wheelock fire alarm yangın ihbar sistemleri yangın alarm sistemi yangın alarm sistemleri "yangın alarm" yangın ihbar sistemi yangın algılama yangın ihbar mavili yangın algılama sistemi "system sensor" fire alarm detectors fire alarm detector 22051 "sistem sensor" addressable fire alarm system fire alarm solutions yangın tesisatı FIRE ALARM yangın güvenlik yangın güvenlik fire panel detectomat addressable fire alarm yangın alarm kablosu karbonmonoksit dedektörü optik duman dedektörü alev dedektoru system sensor fire alarm fire alarm and detection systems "duman dedektörü" types of fire alarm systems siemens fire alarm systems yangın güvenlik sistemleri yangın dedektörü yangın sireni fire alarm prices yangın sensörü interaktif yangın intelligent yangın fire alarm sales intelligent fire schineder yangın alarm paneli "yangin alarm" gazlı söndürme sistemleri "yangın sondurme" yangın alarm devresi yangın alarm santrali "duman dedektoru" yangın alarmı devresi yangın ihbar butonu duman dedektörü fiyat sıcaklık dedektoru dedectomat yangın korunma hassa yangın yangın firmaları gazlı yangın söndürme gazlı yangın söndürme sistemleri optik duman dedektoru yangın ihbar santrali beam dedektor yangın alarm tesisatı kalafatoğlu yangın yangin korunma honeywell fire alarm control panel yangın algılama ve ihbar sistemleri yangın alarmı nasıl yapılır yangın alarm butonu system sensor heat detector dsistem system sensor duct detector konvansiyonel yangın global yangın "yangin söndürme" system sensor beam detector interactive fire sensor as system sensor uk konvansiyonel yangın algılama sistemi "system sensor europe" "sistem sensör" "systemsensoreurope" systemsensor" "yangın alarm sıstemler" "yangin alarm sistemler" adeva fire system sensor türkiye system sensor turkiye "global fire" zatltd yangın algılama ve ihbar sistemleri keşfi yeni yangın yönetmeliği 2009 sensor a.ş. sensor a.s. d sistem as d sistem a.s. d sistem a.ş. "system sensor turkey" bosch yangın algılama sistemleri yangın alarm sistemleri fiyatları zat ltd 2007 yangın yönetmeliği geçerli yangın yönetmeliği 2009 yangın yönetmeliği son yangın yönetmeliği fotoelektrik duman dedektoru ışın tipi duman dedektoru hat tipi sıcaklık dedektoru fotoelektronik duman dedektoru intreactive yangın FCE2000 system sensor america system sensor ingiltere system sensor italy system sensor usa system sensor amerika system seonsor italya fire detection Turkey fire alarm istanbul fire alarm system istanbul fire detection system Turkey fire alarm systems Turkey